SMK Balai Besar Dungun Terengganu

Sepakat Menjana Kecemerlangan Berbagai-bagai Bidang

Petanda ketiga Anda orang tak ada matlamat

Petanda ketiga Anda orang tak ada matlamat: kurang ada keinginan untuk mengubah hidup.

Kesusahan ada jugak bagusnya. Dari kesusahan tu membuat kita ada keinginan kuat untuk mengubah hidup ke tahap lebih maju. Bila kita kurang ada keinginan untuk mengubah hidup, itu petanda kita orang tak ada matlamat.

Jika tak ada inisiatif nak mengubah tahap kewangan kita kesannya kita akan terbiasa menjadi orang yang tak ada keinginan mengubah hidup. Kebiasaan ni membentuk kita menjadi orang yang penuh kenegatifan – melihat sesuatu dari aspek negatif, menilai sesuatu dengan penilaian negatif, memberi respon-respon negatif sebab kita sakit hati melihat orang lebih maju daripada kita.

Orang yang skeptik adalah orang yang kurang ada keinginan untuk mengubah hidup bahkan tak ada inisiatif untuk merubah dirinya ke tahap akhlah yang lebih baik. Permasalahan yang melanda mereka dipandang sebagai ketidakadilan Tuhan, bukannya untuk mempelajari sesuatu dan menggali motivasi tersirat disebaliknya.

Jika Anda rasa anda aysik dilanda masalah atau hidup ni kurang adil sebab asyik memberi Anda masalah, sebenarnya tu semua adalah satu gesaan untuk Anda merubah hidup mulai hari ini. Fokuskan fikiran kepada kejayaan dan kebahagiaan berpanjangan supaya dengan itu Anda ada keinginan untuk mengubah hidup, keluar dari kesusahan yang Anda alami sekarang ini.

Jangan asyik bergelumang dengan fikiran bermasalah kerana perbuatan sebegitu akan menarik lebih banyak masalah masuk ke dalam hidup Anda. Penyelesaiannya, marakkan semangat mau merubah hidup ke tahap lebih baik. Biar semangat tu membara setiap hari, untuk membuat Anda sentiasa bermotivasi.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: